4 Eylül 2008 Perşembe

Pi - 3.14

Darren Aronofsky'nin (Requiem for a Dream, The Fountain) 3 tane iyi kısa film çektikten sonraki ilk uzun metrajlı filmi Pi. Bir bilgisayar dahisi olan Maximillian Cohen'in [Sean Gullette (The Situation, Still Life, hatta Requiem for a Dream'de ufak bir rolü de var)] hayatının kısa bir bölümünü anlatan filmde, Mark Margolis (Gone Baby Gone, The Fountain) ve Ben Shenkman (Angels in America, Law&Order) yan rollerde oynuyor.
Filmin posteri
Filmin posteri

Max şiddetli başağrısı, paranoya vs gibi sağlık sorunları olan bir insandır. Hayatı onun için borsa hesaplamaları yapan bilgisayarının başında geçmektedir. Borsa hesaplamaları yapmaktadır çünkü varoluşun her kademesinin matematiksel hesaplarla bulunabileceğine inanır. Eğer borsayı tahmin edebilirse, varoluşu çözebileceğini düşünür.

Lenny (Ben Shenkman) adında bir musevi ile karşılaşır ve Lenny'ye kısa kısa derdini anlatır, Lenny'de ona, onun aslında Kabbala'dan bahsettiğini söyler ve Max'in Kabbala'yı çözebileceğini düşünüp, Musevi topluluğunun yararına bunu kullanmak için zor kullanmaya bile kalkacaktır.
Lenny ve Max
Lenny ve Max

Sol (Mark Margolis) Max'in hocası ve tek dostudur, onunla oynadığı her Go oyununda Max'e bu işin peşini bırakmasını söyler, Pi'yi o da senelerce aramıştır ve bu arayış onu hayatından vazgeçirmiştir.

Marcy ise ünlü bir yatırım danışmanlığı firmasında çalışan güçlü bir kadındır. Max'e onun yanan bilgisayar işlemcisinin yerine, dünyada örneğinin çok az olduğu bir süper çip verir ki borsa tahminlerini Max'ten alsın.

Bunların tamamının arasında, baş ağrılarıyla, üst kat komşusuyla, kendiyle, ilaçlarıyla ve halüsinasyonlarıyla Max kalmıştır.
Pi filmi Kabbala'yı iyi irdeliyor
Pi filmi Kabbala'yı iyi irdeliyor

Ne olacağını ancak filmi izledikten sonra bilebilirsiniz. Filmin tamamının siyah beyaz çekildiğini de söylemeliyim.

p.s.: aklımda filmden kalan iki repliği de buraya yazmak istedim. Diğer alıntılar için burayı tıklayın.

11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.

Diğeri ise: 9:13, Personal note: When I was a little kid my mother told me not to stare into the sun. So once when I was six, I did.

Etiketler: pi, sean gullette, maximillian cohen, darren aronofsky, mark margolis, ben sherkman, the fountain, requiem for a dream, mathematics, matematik, existence, varoluş, varolus, sinema

0 yorum:

çet sohbet chat sohbet kanalları sohbet siteleri sohbet odaları sıcak videolar sex izle sıcak video